Ungdomsverksamhet

Föreningarnas ungdomsverksamhet.

 

De ingående föreningarna har olika erfarenheter och historia av ungdomsarbete.

JUF bildades ju som ett ungdomsförbund. Störst var man i början av 1940 talet då man hade 40 000 medlemmar. I takt med jordbrukets rationalisering har medlemstalet minskat och är nu ca 3 000.

 

Även russavelsföreningen har genom att russ är en ponnyras haft mycket ungdomar inte minst tack vare ponnytravet som körts sedan femtiotalet.

 

Både Nordsvenska hästen och Ardennerföreningen har på senare år bildat ungdomssektioner för att ta var på ungdomarnas intresse och ge dem möjlighet att driva ungdomsfrågor.

 

Gemensamt för alla föreningarna är att det är svårt att rekrytera ungdomar därför att det inte är lika givet att man skall arbeta i en förening, som det var innan vi fick konkurrens av dataspel och liknande.

Vi vet att ungdomar som arbetar aktivt i föreningar lyckas bättre i yrkeslivet tack vare den erfarenhet och utbildning dom fick genom sitt engagemang i en förening.

 

BRUNTE har två ungdomsrepresentanter, Johanna Fagerström och Irene Gidmark, i projektet Framtidsspanarna som pågår under 2012. I det projektet deltar, utöver Johanna och Irene, två ungdomsrepresentanter från Svenska Hästavelsförbundet, ASVH, Svenska Islandshästförbundet, Svensk Galopp, Svensk Travsport och Svenska Ridsportförbundet.